sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Kohellusta taiteen nimissä

Volvo Amazon
Juha Hurme
Otava 2007
***

Juha Hurme nauttii suurta arvostustani teatteritekijänä sekä Radio Yle 1:n kolumnistina ja kirjakerhon toisena vetäjänä. Niinpä kun häneltä ilmestyi kaunokirjallinen teos, merkitsin sen oitis lukulistalleni.

Romaaneja kirjoittavilla ihmisillä on taipumuksena kirjoittaa ensimmäisenä kirjanaan jotain omaelämäkerrallista tai tunnustuksellista. Näin teki myös Hurme. Volvo Amazon muistelee Hurmeen hurjaa nuoruutta villinä ja vapaana teatterintekijänä. Olihan se melkoista kohellusta. Temput olivat sellaisia, etten oikein osaa niihin eläytyä ja ihan vähän hämmästelen, että melkein viisikymppinen Hurme jaksaa niitä selostaa. En toki epäile, etteikö ollut hauskaa. Ja tietysti hänellä on omaan menneisyyteensä hellä suhde, toivottavasti jokaisella on.

Välillä putosin kärryiltä sekä tunnetilan että tarinan syövereiden osalta, mutta toisin paikoin oli erinomaisen terävää juttua ja intohimoista toimintaa, jopa osuvaa analyysiä. Lukihan tuon.

Kirjoita, Juha, lisää - jos vaikka omasta nykyisestä näkökulmastasi? Ja jos et kirjoita, niin puhu ainakin radiossa. Sitä on kiva kuunnella.

Ei kommentteja: