lauantai 5. heinäkuuta 2008

Onnen maa onkin Nilsiässä

Onnen maa
Nilsiän kesäteatteri
kirjoittanut Markku Pölönen, sovittanut Heikki Kuikkaniemi ja Antti Heikkinen
Ohjannut Heikki Kuikkaniemi
Nilsiä 4.7.2008 klo 19

****1/2

Nilsiän kesäteatteriin mennessä ovat odotukset korkealla eikä niihin jouduttu pettymään tälläkään kertaa. Viimekesäinen löyhä sketsisikermä tosin ei ollut paljon mistään kotoisin, mutta nyt kun tehtiin kunnon teatteria, sitä myös tehtiin kunnolla.

Markku Pölösen Onnen maa oli sovitettu nilsiäläiseen kuosiin. Kun tanssittiin, tanssittiin Halssin lavalla, ja nimeltä mainittujen ihmisten seasta löytyi varmaan paikallisille tuttuja (minulle ei). Minua jäi paljonkin askarruttamaan, miten paljon näytelmää oli sovitettu - ainakin sovitus oli onnistunut niin hyvin, ettei se tuntunut yhtään päälle liimatulta. Mahtaako alkuperäisessä näytelmässä olla vanhojen muistelemisen rakennetta? Olipa tai ei, se toimi hyvin. Elokuvassa ei tainnut olla.

Roolitus oli onnistunut erinomaisesti. Ukki ja mummi -pariskunta olivat todella aitoja, tuskinpa heidän tarvitsi kovin paljoa näytelläkään. Pitkä-Pekka oli oikein hyvä nuoren isännän roolissaan, samoin hänen emäntänsä. Ja Vertti-poika, joka kommenteillaan sekoitti aikuisten aikomukset. Pappi oli sitä luokkaa, että alkoi naurattaa heti kun ilmestyi lavalle. Shown varasti kuitenkin Heikkis-Antti, jota lienee nuoresta iästään huolimatta jo aihetta tituleerata mestariksi. Hänen humala- ja krapulanäytöksensä olivat puistattavan hienoja, samoin Tenhon rooliin kuuluva uhoaminen ja keekoilu. Antissa on nilsiäläisen teatterielämän tulevaisuus hyvinkin pitkällä tähtäimellä, kunhan ei vain maailma viekoittele poikaa pois. Vai näemmekö hänet vielä Kansallisen lavalla?

Puolisen tähteä täysistä tähdistä jää uupumaan muutaman naisroolin takia. Mikähän siinä on, että harrastajateatterissa miehet näköjään uskaltavat heittäytyä rooleihinsa rohkeammin?

Ei kommentteja: