sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Paikallishistoriaa sydän syrjällään

Patruuna
Juankosken näytelmäkerhon 50-vuotisjuhlanäytelmä
kirjoittanut ja ohjannut Matti Pajula
Juankoski 29.6.2008 klo 13

****

Juankosken ruukin patruuna murhattiin 1810. Tapahtuman taustalla oli tukala tilanne, johon ruukin patruuna oli ajanut paikalliset talonpojat. Hän oli tehnyt heidän kanssaan sopimuksia hiilen toimittamisesta ruukin tarpeisiin, mutta sopimuksen ehdot olivat osoittautuneet talonpojille liian koviksi minkä lisäksi patruuna ei ollut täyttänyt omaa osuuttaan sopimuksesta. Sanktiot ja lopulta patruunan sopimuksille asettamat lopulliset päämäärät olivat ankarat: talonpojat uhkasivat menettää maansa ja talonsa. Talonpojat olivat yrittäneet viimeiseen asti ajaa oikeuksiaan laillisesti, eräs isäntä oli käynyt peräti kolmesti kuninkaissa - siis kävellyt jalkapatikassa Juankoskelta Tukholmaan - tuloksetta. Virkatie oli hidas ja välinpitämätön. Kyläläisten mielessä alkoi viritä juoni oikeuden ottamiseksi omiin käsiin ja vihjaistiinpa tarinassa, että se oli itsensä kuninkaankin vaivihkaa ilmaisema idea. Tähän perustarinaan punoutui sitten monenlaisia ihmisten välisiä jännitteitä ja pienempiä tarinoita. Taustalla häämötti myös mm. Paavo Ruotsalaisen virittämä väkevä herätys sekä Suomen sodan kaaos.

Näytelmä on aito, mutkikas moraliteetti, ja katsojan päässä alkaa vilkas päänsisäinen neuvottelu ja tutkinta, kuinka minä olisin tuossa ja tuossa tilanteessa ajatellut ja toiminut. Mistään tyhjännauramisen ja pikkutuhmien juttujen perinteeseen kuuluvasta kesäteatterinäytelmästä ei ollut kyse, ihan muusta. Huumoria toki oli, ja suurin osa siitä meni mehevän ja sattuvan savolaisen sanankäytön piikkiin. Ja kuten hyvään historialliseen näytelmään kuuluu, tyypit ja asetelmat muistuttavat etsimättä oman aikamme vastaavia.

Kaikin tavoin kunnianhimoinen ja onnistunut esitys, taattua Pajulan tasoa. Muutamaa vähän heikompaa naisnäyttelijää lukuunottamatta erittäin hyviä, muutamia jopa loistavia näyttelijöitä. Kohdassa jossa Tauno Juvosen esittämä Påhl Pasanen kävi puhumassa kyläläisten asiaa kuninkaalle, olin vähällä nousta seisomaan ja huutaa bravo! kesken näytelmän.

Näytelmän heikkoja kohtia olivat lukuisat, joskin tarinan kannalta välttämättömät staattiset neuvottelukohtaukset, niissä toisinaan flow ja kontakti katkeilivat. Tämä ehkä oli sekä käsikirjoituksen että ohjauksen ongelma. Tämä sekä näyttelijätyön pieni epätasaisuus verottivat yhden tähden täysistä tähdistä.

Ei kommentteja: